Zakynthos

Zakynthos

Om diverse redenen herinnert dit eiland aan Italië. De losstaande klokkentorens bij de kerkjes helpen daarbij alvast, maar soms oogt het landschap gewoon Toscaans, terwijl je elders uitkijkt over uitgestrekte boomgaarden met olijfbomen, citrusvruchten en veel wijngaarden.

Bij de aardbeving van 1953 ging behoorlijk wat erfgoed verloren in Zakynthos, maar bij de heropbouw nadien werd toch gestreefd om de Venetiaanse stijl zoveel mogelijk te behouden. Diverse historische gebouwen, zoals kerkjes, werden naar hun oorspronkelijk uitzicht gereconstrueerd. Bekijk ze eens van op een leuk terrasje. In het Byzantijns Museum en in de Bibliotheek tonen foto’s en documenten hoe de stad er voor de aardbeving uitzag. Het dorpje Bochali, dat een eind boven de hoofdstad ligt is zeker een bezoek waard, onder meer door de aanwezigheid van een oude vesting.

Tijdens de aardbeving van 1953 werden niet alle plaatsen even fel beschadigd als de hoofdstad. Soms bleven ganse dorpen overeind, zoals het mooie Kiliomeno, of prachtige historische gebouwen zoals kloosters en kerken.

Een mooie en aangename uitstap tijdens je vakantie is deze naar het bergdorp Anafonitra, voorzien van een klooster uit de 16de eeuw. In de dennenbossen wat verder ligt nog een tweede klooster. Niet zodanig ver van hier ligt het zogenaamde Smokkelaarswrak te midden witte kliffen. Dit in 1982 vastgelopen vrachtschip wordt talloze malen gefotografeerd.

In het dorpje Agios Nikolaos kan je de overzetboot nemen naar de zogenaamde Blauwe Grotten. Ze imponeren de bezoekers door hun natuurlijke lichteffecten en door hun toch wel aparte vormen. De lichteffecten zijn afhankelijk van het tijdstip van de dag en de weersomstandigheden.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.