Santorini

Santorini

Nog steeds is Santorini, de Italiaanse naam van dit eiland, de meest gebruikte. De officiële Griekse naam is evenwel Thera (soms ook Thira). Haar uitzicht en haar naam dankt dit eiland aan een enorme vulkaanuitbarsting die plaatsgreep ongeveer 1500 jaar voor het begin van onze jaartelling. Om per vliegtuig op Santorini te geraken moet je een zitje boeken bij Olympic Airways.

Om de hoofdstad Fira te bereiken vanuit de oude haven Skala Fira moet je ruim vijfhonderd trappen oplopen of gebruik maken van ezel om je te laten rijden, maar je kan ook de kabelbaan nemen. Tegenwoordig legt het meeste scheepsverkeer aan in Anthinios, vanwaar een goede weg naar Fira loopt.

Na de aardbeving van 1956 werd Fira heropgebouwd in de bouwstijl die typisch is voor de Cycladeneilanden: geen hoogbouw, deels uitgehouwen in de rotsen, voorzien van kleine openingen die licht en lucht binnen laten. De mooiste wandelweg leidt van het stadscentrum met zijn wirwar van straatjes hoog naar de kraterwand. Dat de vakantiegangers daar een schitterend uitzicht hebben spreekt voor zich. Noch een eind hoger dan waar de ezel je brengt ligt het Archeologisch Museum met heel wat objecten uit de periode tussen 2000 en 500 voor Christus. Er zijn diverse kerkjes in de stad, waaronder de orthodoxe kathedraal uit de 19de eeuw toch wel een van de mooiste is. Ook het oude Frira, ongeveer drieduizend jaar geleden gesticht, is te bezichtigen.

Liefhebbers van Jean-Paul Sartre kunnen een ommetje maken langs het dorpje Emborio, waar de schrijver een aantal jaren woonde. De archeologische vindplaats bij uitstek van het eiland is Akrotiri. Je wandelt er door straatjes die 3500 jaar oud zijn.

Na de vulkaanuitbarsting van 1500 voor Christus verdween de eigenlijke krater onderzee. Het huidige eiland Santorini wordt gevormd door een gedeelte van de kraterrand die boven water uitsteekt. Tegenover Frira zie je nog 2 kleine eilandjes die allebei ook deel uitmaken van de oorspronkelijke kraterrand: Thirasia en Aspronisi zijn per boot bereikbaar.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.