Mykonos

Mykonos

Minder dan vijfduizend inwoners telt het eiland Mykonos en die leven in belangrijke mate van het toerisme. De hoofdstad heet eveneens Mykonos en het zal je niet verbazen dat dit meteen ook de belangrijkste bezienswaardigheid is. De luchthaven ligt een viertal kilometer buiten de stad. Per boot kan je het eiland bereiken vanuit onder andere Piraeus, Santorini en Rhodos.

Misschien wel het meest gefotografeerde gebouw is het asymmetrische kerkje van Panagia Paraportiani voorzien van meerdere klokkentorentjes. Dit mooie gebedshuis ligt niet ver van de haven en dicht bij de zee. Een eind verder staat een Archeologisch Museum. Het feit dat hier vooral vondsten van het nabije eiland Delos opvallen wijst op de relatieve armoede van Mykonos op dit vlak.

Vanuit Mykonos doet een boot er ongeveer 3 kwartier over om Delos met zijn fameuze heiligdom te bereiken. In de Oudheid was het kleine Delos (niet eens 5 km lang) een zeer belangrijk religieus centrum en tegelijkertijd ook een belangrijke handelsplaats. Nu is het eiland zo goed als onbewoond: behalve archeologen en hun medewerkers woont er niemand. De opgravingen die bijna anderhalve eeuw geleden begonnen leggen nog steeds tempels en woonwijken bloot. Het voormalige heiligdom van Delos is deels gerestaureerd en is te bezoeken. Je wandelt er over de Processieweg en door een overdekte zuilenhal. Ook de zogenaamde theaterwijk is toegankelijk. Opvallend zijn de fraaie mozaïeken die je er aantreft. Houd er rekening mee dat de boten naar Delos in de ochtend vertrekken en in de namiddag terugkeren.

Naast de stad Mykonos is het dorp Ano Mera de enige andere belangrijke woonplaats, als je tenminste de dorpen voor toeristen in het westen van het eiland niet mee rekent. Vooral het centrale dorpsplein, met eucalyptusbomen en bars, is een mooie plek.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.