Lesbos

Lesbos

De Grieken noemen dit eiland Mitilini, net zoals de hoofdstad trouwens. Ook de naam Lesvos komt veel voor, terwijl in het Nederlands Lesbos gebruikelijk is. Na Kreta is dit een van de grootste Griekse eilanden. Het eiland telt bijzonder veel dennenbomen en mede door de aanwezigheid van talloze olijfbomen ziet het landschap er van op afstand soms eerder zilvergroen uit. Opvallend is de ligging van het eiland: slechts een tiental kilometer uit de Turkse kust. Je vakantie begint in Mitilini (ook Mytilini), waar de luchthaven is.

Dat de naam van de hoofdstad ook voor het ganse eiland gebruikt wordt komt door de overheersende rol die Mitilini eeuwenlang speelde. Getuige daarvan is onder meer de stevige burcht die de Genuezen bouwden en de Turken later versterkten. Elders in de stad werd in het midden van de 20ste eeuw een antiek theater opgegraven en later gerestaureerd. Liefhebbers van musea kunnen zowel terecht in het Archeologisch Museum als in het Byzantijns Museum. Enkele kilometers buiten de stad is er een museum waar je onder andere werken vindt van Picasso, Miro en Chagall. Ook de Romeinen hadden hier stevige voet aan de grond, dat merk je o.m. aan het aquaduct in Moria.

Voor verplaatsingen volg je best de langere weg langs de kust, die onderweg prachtige uitzichten biedt. Als je op Lesbos je vakantie doorbrengt, proef dan eens de ouzo die in Plomari gedistilleerd wordt; een van de beste beweren kenners. Deze tweede grootste stad van het eiland beschikt over een grote vissersvloot.

Een vijftal kilometer buiten Kalloni wacht het klooster van Leimonos, voorzien van bijna drieduizend oude boeken en sommige documenten, waarvan sommige meer dan duizend jaar oud zijn. Zeer ongewoon zijn de versteende bomen die je ontdekt een eindje buiten het plaatsje Sigri. Miljoenen jaren geleden versteenden ze na een vulkaanuitbarsting.

Een van de mooiste plekjes op Lesbos is Molivos. Het is niet alleen schitterend gelegen, er staat een imposante burcht en het is er gezellig in de smalle straatjes met hun vele winkels, bars en restaurants.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.