Chios

Chios

Het minste dat je van het eiland Chios kan zeggen is dat het landschap zeer afwisselend is. Over de lengte van Chios loopt een kalksteengebergte. Daar omheen liggen zowel vlakten met vruchtbare landbouwgrond als rotsmassieven waar geen landbouw mogelijk is. De enige belangrijke stad, tevens de hoofdstad, draagt dezelfde naam als het eiland.

De meest opmerkelijke locaties buiten de hoofdstad zijn het klooster van Nea Moni de zogenaamde mastiekdorpen. Deze dorpen in het zuiden, waarvan Pirgi het meest gekende is, staan bekend om de manier waarop de gevels van de huizen voorzien zijn van geometrische figuren. Er is geen verband tussen mastiek en deze geometrische figuren, alleen liggen deze dorpen in de streek waar de mastiekboom groeit. Via inkepingen stroomt een hars uit de bomen dat gebruikt wordt in drank, suikerwaren en gebak. Chios zou de enige plek op de wereld zijn waar dit hars op natuurlijke wijze stolt.

De hoofdstad staat niet meteen bekend om haar schoonheid. Toch telt het stadje enkele bezienswaardigheden zoals een moskee, een Byzantijns Museum met diverse kunstwerken en een voormalige Byzantijnse burcht met binnenin onder andere wat oudere Turkse huisjes. De voornaamste bezienswaardigheid in de buurt is het prachtige klooster Nea Moni uit de 11de eeuw, een tiental kilometer buiten de stad. Het klooster, gelegen in een mooi landschap, is vooral befaamd omwille van haar mozaïeken uit de 11de en 12de eeuw.

Het relatief vlakke gebied van Kambos wordt de tuin van Chios genoemd, omwille van de plantages met mandarijnen, sinaasappels en citroenen. In de omgeving zijn er ook behoorlijk wat olijfbomen. Volissoqs claimt het geboortedorp te zijn van de grote schrijver Homeros, maar er zijn wel meer Griekse dorpen met dezelfde claim. Wel heb je hier een mooi zicht op de kust.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.